Nieuws

Fivoor en Adapteo Realiseren Innovatieve Uitbreiding van TBS-Kliniek in Rotterdam door modulair bouwen

  • 1 minuten leestijd
<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Fivoor en Adapteo Realiseren Innovatieve Uitbreiding van TBS-Kliniek in Rotterdam door modulair bouwen</span>

Adapteo

De wachtlijsten voor een tbs-behandeling nemen steeds verder toe, wat de noodzaak voor uitbreiding van bestaande klinieken benadrukt. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid is uitbreiding noodzakelijk. Één van de klinieken die hier tegenaan liep is FPC de Kijvelanden - een TBS-kliniek van Fivoor. Zij gingen op zoek naar een oplossing en kwamen terecht bij Adapteo. Sinds november 2022 waren er concrete plannen en nu is de vergunning om 24 extra behandelplekken te realiseren verleend. De modulaire bouw kan dus beginnen. De nieuwe afdelingen worden naar verwachting eind 2025 in gebruik genomen.

Twee semipermanente gebouwen

Adapteo Benelux gaat, in samenwerking met Drevast BV, twee semipermanente gebouwen leveren voor FPC de Kijvelanden. Deze modulaire gebouwen, met een totale oppervlakte van bijna 2.200 m², worden volledig in onze eigen fabriek geproduceerd. Daarnaast voeren we terrein- en omgevingsaanpassingen uit om de integratie te optimaliseren. “Tijdens de bouw kan het aantal verkeersbewegingen rond de kliniek wat toenemen, maar door de keuze voor prefab unitbouw, vindt het grootste deel van de bouw elders plaats. Hierdoor wordt het bouwverkeer van en naar de kliniek beperkt en is de bouwperiode aanzienlijk korter, zegt directeur Bedrijfsvoering Joep Adank.

Uitbreiding Capaciteit en Voorzieningen

Met deze vergunning kan FPC De Kijvelanden de bouw van extra behandelruimtes en woonvoorzieningen starten. Deze uitbreiding is noodzakelijk om aan de toenemende vraag naar forensische zorg te voldoen en om patiënten in een veilige omgeving te behandelen. De nieuwe faciliteiten zullen voorzien zijn van de modernste technologieën en voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen.

“...door de keuze voor prefab unitbouw, vindt het grootste deel van de bouw elders plaats. Hierdoor wordt het bouwverkeer van en naar de kliniek beperkt en is de bouwperiode aanzienlijk korter.”
Joep Adank, Directeur Bedrijfsvoering Fivoor.

Belang van de Uitbreiding

De uitbreiding is een cruciale stap in het verbeteren van de zorg en re-integratie van mensen met complexe psychische aandoeningen die in aanraking zijn gekomen met justitie. Het stelt de instelling in staat om niet alleen meer patiënten op te nemen, maar ook om hen intensiever te begeleiden bij hun terugkeer in de samenleving. 

Planning

De planning is nog niet helemaal rond, maar we verwachten in de zomer van 2025 op te leveren. Dit project markeert een nieuwe mijlpaal voor Fivoor met een flexibele en duurzame bouwoplossing en voor Adapteo Benelux de grootste opdracht ooit.


We kijken uit naar een succesvolle samenwerking en een prachtige oplevering!

Meer lezen over dit project? Bezoek de website van Fivoor: Vergunning verleend: FPC de Kijvelanden breidt uit met 24 behandelplekken