Artikel

YES TO SCIENCE!

  • 2 minuten leestijd
<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >YES TO SCIENCE!</span>

Adapteo

YES TO SCIENCE!

Op weg naar een klimaatevenwichtige toekomst hebben we alle hens aan dek nodig. Zelfs als we een echt toekomstgericht bedrijfsmodel hebben – waarbij we ons product steeds opnieuw hergebruiken en zelfs als veel van onze modules op hout gebaseerd zijn – hebben we nog steeds een aanzienlijke negatieve impact op het klimaat. Het is een uitdaging, maar wel noodzakelijk, om onze CO2-cijfers naar nul te brengen. Daarom heeft Adapteo Group per december 2023 onze ‘Commitment Letter’ ingediend bij het Science Based Target initiatief (SBTi). We willen ons houden aan de Overeenkomst van Parijs en de doelstelling om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celcius. Als voorbeeld in onze sector hebben we ons netto nuldoel tot 2040 gesteld en een emissiereductiedoelstelling op korte termijn voor 2030.

Lina K Wiles circular businessOm de wereldwijde klimaatdoelstellingen te halen, moeten er twee grote verschuivingen plaatsvinden: een verschuiving van de lineaire take-make-waste-principes naar de circulaire reduce-reuse-recycle-principes voor materialen en producten en een verschuiving van fossiele naar hernieuwbare energie en brandstoffen. Beide zijn cruciaal en bij Adapteo kunnen we aan beide bijdragen.

Lina K Wiles, Chief Sustainability Officer

Sinds 2021 hebben we de CO2-voetafdruk van Adapteo in de hele waardeketen in kaart gebracht en berekend, allemaal in overeenstemming met het Greenhouse Gas Protocol in scopes 1, 2 en 3. Nu zijn we onze eerdere emissie schattingen aan het aanpassen om ervoor te zorgen dat ze in overeenstemming zijn met de SBT-vereisten, en we zijn nu bezig met het ontwikkelen van een gedetailleerd emissiereductieplan volgens de relevante sectorspecifieke richtlijnen van SBTi.

Voor scope 1 en 2 emissies is het actieplan al opgesteld en wordt er actie ondernomen. Vanaf 2024 zal alle elektriciteit die binnen de Adapteo Group wordt gebruikt hernieuwbaar zijn. Bovendien is het Adapteo’s doel om in 2030 fossielvrij te zijn in haar eigen activiteiten en transport. Hiervoor zijn gedetailleerde plannen aan de gang voor het uitfaseren van de fossiele brandstoffen en energiebronnen die worden gebruikt in bedrijfsauto’s en boilers op locatie.

Door fossielvrij te gaan opereren, zullen we onze uitstoot in scope 1 en 2 tegen 2030 met ongeveer driekwart verminderen, wat geweldig is en veel verder gaat dan wat SBT vereist. Onze grote uitdaging ligt echter in onze indirecte impact op het klimaat. In 2022 was naar schatting meer dan 98 procent van onze CO2-voetafdruk afkomstig van upstream- en downstreamactiviteiten, ook wel bekend als scope 3. Onze totale CO2-voetafdruk in 2022 was ongeveer 94.000 ton CO2e, wat gelijk staat aan de jaarlijkse uitstoot van ongeveer 9.100 Finnen. We moeten manieren vinden om deze uitstoot terug te brengen naar netto nul, terwijl we ons bedrijf blijven laten groeien. Ons circulaire bedrijfsmodel is daarbij het beste uitgangspunt, zegt Lina K Wiles, Chief Sustainability Officer bij Adapteo Group.

Ons circulaire bedrijfsmodel draait om het creëren van maximale waarde uit minimale middelen. We ontwerpen en stellen modules in bedrijf, verhuren ze, knappen ze opnieuw op naar de huidige eisen en als-nieuw-kwaliteit, en verhuren ze opnieuw voor nieuwe maatschappelijke of bedrijfsbehoeften. Door van hergebruikte en opgeknapte modules onze standaardoplossing te maken, dragen we zowel bij aan een aanzienlijk lagere klimaatimpact als aan meer circulariteit in de gebouwde omgeving. Zeker als we onze klanten ook helpen om duurzame energieoplossingen te gebruiken in de gebruiksfase.

Een lange levenscyclus zal de koolstofimpact per gebruiksjaar aanzienlijk verminderen, maar we moeten ons nog steeds bezighouden met de materialen en de productie van onze modules. We moeten sturen in de richting van koolstofarme materialen, waaronder hernieuwbare materialen zoals hout.

Om de wereldwijde klimaatdoelstellingen te halen, moeten er twee grote verschuivingen plaatsvinden: een verschuiving van de take-make-waste lineaire naar reduce-reuse-recycle circulaire principes voor materialen en producten en een verschuiving van fossiele naar hernieuwbare energie en brandstoffen. Beide zijn cruciaal en bij Adapteo kunnen we aan beide bijdragen, zegt CSO Lina K Wiles.

 

Adapteo in het kort

Adapteo is Noord-Europa’s toonaangevende leverancier van flexibele, modulaire gebouwen voor sociale infrastructuur, waaronder scholen, zorginstellingen, kantoren en tijdelijke huisvesting. De gebouwen worden aangeboden in een full-service circulair huurmodel en kunnen naar behoefte worden opgeschaald, verkleind en verplaatst.