klantcases

Kindercampus in het groen

Brede lanen, een grote variatie aan woningen en veel groen. Aan de rand van Overschie verrijst in Rotterdam de unieke wijk Park16Hoven, met zo’n 1.700 nieuwe woningen. Waar jonge gezinnen settelen, is een tijdelijke piek in de behoefte aan scholen en opvang. Daarom staat er nu een heuse kindercampus, modulair gebouwd.

“Adapteo wist het meest flexibel op het ontwerp te reageren.”

“Het is een heel mooi licht en ruimtelijk gebouw met veel ramen.”

“De gevels en daken zijn enorm goed geïsoleerd.”

“Alle vierkante meters zijn de hele dag in gebruik.”

Met de wijk groeiden de wachtlijsten mee, maar jonge ouders kunnen opgelucht ademhalen. De tijdelijke campus, bestaande uit zo’n tweehonderd modules, heeft twee basisscholen met daarin buitenschoolse opvang, twee kinderdagverblijven en een gymzaal. Drie betrokkenen vertellen erover: Saskia Boerkamp, adjunct-directeur van basisschool Park16Hoven, Ester Middeldorp, vestigingsmanager van kinderdagverblijf Norlandia en architect Ewoud Netten van STUDIO RTM.

Wat kenmerkt jullie organisaties?

Saskia: “Park16Hoven is een warme school waar je verantwoordelijkheid leert nemen voor jezelf, je leerproces, je omgeving en je houding naar de wereld. Je leert samenwerken en creatief denken.”
Ester: “Norlandia, waar kinderdagverblijf Park16Hoven onder valt, is een Noorse organisatie waar buiten spelen centraal staat. Kinderen gaan zelf nieuwsgierig in eigen tempo op onderzoek uit, terwijl medewerkers goed kijken welke uitdaging ieder kind nodig heeft.”
Ewoud: “STUDIO RTM is een klein architectenbureau, dat nu twintig jaar actief is. We doen zowel kleine als grote projecten en zijn er van de eerste schets tot de oplevering bij betrokken om de kwaliteit te bewaken.”

Hoe is de buitenkant van de scholen ontworpen?

Ewoud: “We wilden geen stereotype schoolgebouw. Gelukkig kon Adapteo de hemelwaterafvoeren naar binnen wegwerken en de gevels voorzien van diepe neggen om de verschillende kleuren goed tot uiting te brengen. Als je er omheen loopt en onder een hoek naar het gebouw kijkt, zie je bij de ramen kleurvlakjes ontstaan, die je niet ziet als je er recht voor staat. De ene school heeft groen en de andere lila als hoofdkleur, zodat je het onderscheid ziet tussen de twee. Die truc hebben we ook doorgezet bij de kinderdagverblijven. Boven de entrees zitten luifels, dat geeft overzicht waar de ingangen zich bevinden. Ik vind het geheel erg geslaagd en het is een unieke locatie. Het ligt vlakbij de luchthaven, maar het is er heel groen, waardoor kinderen veel extra ruimte hebben om buiten te spelen met allerlei speeltoestellen en op sportveldjes.”

De indeling van basisschool Park16Hoven is vernieuwend hè?

Saskia: “Ja, we hebben open leerpleinen met steeds vier lokalen er omheen. Met glazen schuifwanden kun je de klas bij het plein betrekken. Leerkrachten zien elkaar en werken daardoor makkelijker samen, waardoor de werkdruk vermindert. De open ruimtes hebben hoeken zoals een kunstlab, een eetcafé met treinbanken of een technieklab met robuuste tafels en krukken. Kinderen vinden het heerlijk dat ze zelf een plekje kunnen kiezen om te werken na de instructie in het stamlokaal. ‘Groepsdoorbroken’ les volgen, dus op je eigen niveau, is door de indeling makkelijker. De directie en het team zitten ook in de open ruimtes en ’s middags als de kinderen uit zijn, is boven de buitenschoolse opvang. Bijna alle vierkante meters worden de hele dag gebruikt.” Ewoud: “Basisschool De Stern is meer traditioneel, met gangen en lokalen. Omdat we niet wisten welke school populairder zou worden, hebben we de eerste verdieping zo ingedeeld dat de ene school zo nodig lokalen kan ‘inpikken’ van de ander.”

Hoe ervaart iedereen kinderdagverblijf Park16Hoven?

Ester: “Ja fijn! Het is een heel mooi licht en ruimtelijk gebouw met veel ramen. Het straalt rust uit, ook door de witte muren en de groene vloer. De kinderen staan meteen op het plein als we de tuindeuren openen, ideaal. De drie groepen zitten aan elkaar vast, je ziet elkaar en vanuit iedere groep kun je met een binnendeur naar de badruimtes met toiletten en commodes. De prettige sfeer van onze vaste locatie, 500 meter verderop, hebben we hier nu ook; daar ben ik blij om.” Ewoud: “Kinderdagverblijf KindeRdam van De Stern heeft ook drie groepsruimtes, die in contact staan met elkaar via glazen puien. Iedere groep heeft twee kleine slaapkamers en een eigen pantry. Het verschil met de scholen is dat de ramen lager zijn, zodat de kleinsten ook goed naar buiten kunnen kijken.”

Hoe duurzaam is alles?

Ewoud: “De gevels en daken zijn voor tijdelijke bouw enorm goed geïsoleerd. Daarin onderscheidt Adapteo zich echt van andere aanbieders. Energiezuinig en duurzaam.” Ester: “Wij houden sowieso rekening met watergebruik en alle Norlandia kinderdagverblijven doen een keer per jaar tegelijk van zeven tot negen de lichten uit om aandacht te vragen voor energiebesparing.”

Tot slot, waarom is gekozen voor Adapteo?

Ewoud: “Ik zat in de jury en Adapteo kwam er van vier partijen als winnaar uit. Zij hebben onze plannen naar productietekeningen vertaald en wisten het meest flexibel op het ontwerp te reageren, terwijl het best wel loskwam van standaard modulaire bouw. Bovendien hadden zij de meest aantrekkelijke aanbieding. Door de coronacrisis verliep het proces niet vlekkeloos, maar er is met ontzettend veel energie een eindspurt gemaakt en alles is op tijd opgeleverd. We zijn heel tevreden.”

Meer weten over onze aanpasbare gebouwen?

Wilt u een medewerker spreken of meer weten over onze aanpasbare gebouwen? We willen graag met u samenwerken om de juiste oplossing te vinden voor uw specifieke behoeften.