klantcases

Perfecte generale repetitie voor nieuwbouw International School Utrecht

International School Utrecht (ISU) barstte uit haar voegen en de gemeente zocht een oplossing voor de overbruggingsperiode tot het nieuwe gebouw op het Utrecht Science Park klaar is. Adapteo kwam met het beste aanbod. Ondertussen kon ISU alvast oefenen met puzzelen: hoe deel je een nieuw gebouw in?

“De snelheid van de bouw was waanzinnig.”

“De grote open aula is populair bij leerlingen.”

 

“We hadden heel hard ruimte nodig en bleven uitbreiden: weer een stukje schoolplein opgeven voor modulaire lokalen, nóg een pand erbij”, vertelt Marieke Folkers, directeur van ISU. De school is in elf jaar tijd van 64 naar 1.120 leerlingen gegaan en heeft op dit moment 165 medewerkers. De school groeit door tot 1.200 leerlingen. Vanwaar die enorme toename? Marieke: “Utrecht groeit in zijn economisch vestigingsklimaat en trekt steeds meer internationale bedrijven aan, dat is ook de ambitie van de stad. Nog voordat ze een huis kiezen of een contract tekenen, regelen werknemers een school voor hun kinderen. We maakten op de vorige locatie al de grap ‘We nemen de hele straat over’ want uiteindelijk hadden we vier gebouwen in dezelfde straat.”

 

Onderzoekend leren
De leerlingen, die tussen de 4 en 18 jaar zijn, doen aan onderzoekend leren en dat vergt extra bewegingsruimte. Het hoort bij de filosofie van het International Baccalaureate-programma.
De leerlingen zijn actief betrokken bij het eigen onderwijs en de schoolgemeenschap en krijgen veel keuzevrijheid. Dat resulteert in creatieve, kritische en reflectieve denkers. Op haar beurt moest de gemeente Utrecht ook creatief denken om met een oplossing te komen voor de overbruggingsperiode tot de nieuwe school op het Utrecht Science Park over drie jaar klaar is. Merel Geurts projectmanager namens de gemeente Utrecht: “Voor tijdelijke locaties kijken we als eerste naar bestaande gebouwen die we kunnen omvormen, maar door de wet- en regelgeving die voor scholen geldt, blijkt dat soms moeilijk haalbaar. De oplossing was modulaire bouw, dat is snel en betaalbaar te realiseren. Daarnaast vinden we ook het circulaire aspect belangrijk: dat het gebouw na het tijdelijke gebruik weer kan worden hergebruikt voor een ander doel, op een andere plaats.”

 

Ontwerp was verrassing
Adapteo mocht een tijdelijke huisvesting van wel 8.700 vierkante meter bouwen, op het bedrijventerrein Papendorp aan de Van Deventerlaan. Merel: “Bij de aanbesteding lieten we de aannemers best wel vrij dus het was een verrassing met welk voorstel zij zouden komen. Adapteo bood het beste ontwerp voor de beste prijs, scoorde goed op circulariteit en kon het in korte tijd, binnen één jaar, realiseren.” Marieke: “De snelheid waarmee werd gebouwd is waanzinnig. In een paar maanden van tekening naar gebouw. Je hoopt dat wat je bedenkt ook lukt, en dat gebeurde. Een heel groot pluspunt bij Adapteo was dat de gangen vijf centimeter hoger konden; daardoor voelt het gebouw ruimer.”

 

Prettig gevoel
De onderbouw en de bovenbouw zitten ieder aan één kant van het gebouw en komen bij elkaar in een grote open aula in het midden, waarvan het plafond reikt tot de bovenkant van de tweede verdieping. De aula is populair bij leerlingen die er zitten in pauzes en tijdens tussenuren, maar hij wordt ook gebruikt voor ouderavonden, lesdoeleinden en heeft een tribunefunctie. Marieke: “Groot, licht en ruim: dat geeft een heel prettig gevoel als je binnenkomt. Doordat het gebouw twee verdiepingen hoog is, heb je dubbel zoveel daglicht. Modulaire bouw bestaat ruim 65 jaar? Ik ben benieuwd wat er in de toekomst nog meer allemaal mogelijk is. Het hele gebouw is echt hartstikke fijn. Al die heerlijkheden van een nieuw gebouw: ruim, licht, schoon, wit.”

 

Puzzelstukjes
Na de oplevering waren er nog wat issues zoals beschadigde ramen, een niet werkende slagboom en de ventilatie die niet goed bleek te zijn afgesteld. De medewerker, die als hoofdaanspreekpunt van Adapteo, eerder dag en nacht klaarstond, had een nieuwe baan en reparaties door onder-aannemers kwamen traag op gang. Dat was even wennen na alle goede service tijdens de bouwfase. Maar het voordeel dat nu alle leerlingen in één gebouw zitten weegt daar zwaar tegenop. Een nieuw pand is een soort puzzel, van ‘naar welke kant kan een deur het beste openen?’ tot de precieze verdeling van de ruimtes. Luidruchtige dramalessen boven een kantoor bleken toch niet zo handig en een afgelegen toilet voor pubers die daar kunnen afspreken ook niet. Marieke vindt het hele proces heel leerzaam: “Een uitstekende generale repetitie voor als we straks naar ons permanente gebouw verhuizen!”

Meer weten over onze aanpasbare gebouwen?

Wilt u een medewerker spreken of meer weten over onze aanpasbare gebouwen? We willen graag met u samenwerken om de juiste oplossing te vinden voor uw specifieke behoeften.