klantcases

Rust aan de rand van Rotterdam

Skaeve Huse. Zo heet het kleine woonpark nabij Rotterdam The Hague Airport waar notoire woonoverlastgevers tijdelijk mogen wonen. Adapteo plaatste in 2017 elf modulaire woningen en een beheerderskantoor. Dit jaar kwamen er vier, nog modernere, huizen bij.

“Ze zijn extra sterk en goed bestand tegen vernieling.”

“De openslaande deuren naar het eigen terrasje vinden bewoners erg prettig.”

“De pers weet ons wel te vinden”, zegt Remco Haneveld, projectmanager van Skaeve Huse. Zijn werkgever, het Centrum Voor Dienstverlening (dat maatschappelijke opvang, maatschappelijke dienstverlening en hulp bij crisissituaties in de regio Rotterdam biedt) en woningcorporatie Woonstad Rotterdam worden bijna tweewekelijks benaderd voor een interview. “Het is dan ook een bijzonder project. Hier wonen mensen tijdelijk die niet goed kunnen bewegen binnen de bevolking en voor overlast zorgen. Ze ontvangen 24 uur per dag intensieve en professionele begeleiding.”

Psychiatrisch ziektebeeld

“Het is een misverstand dat de overlastgevers lak hebben aan de mensheid en alleen maar willen doen waar zij zelf zin in hebben”, legt Remco uit. “Vaak heeft het gedrag van de overlastgevers te maken met een psychiatrisch ziektebeeld. Ik vind het dan ook vervelend als Skaeve Huse bijnamen krijgt als ‘asodorp’, ‘hufterhutten’ en ‘huftercontainers’. Ook vind ik het lastig als kijktoeristen zeggen: ‘Je geeft overlast en dan krijg je zo’n fantastisch mooi huis aangeboden.’ Dan denk ik: je moest eens weten wat er allemaal voor ellende achter zit, je wilt niet ruilen met deze mensen.”

Intrinsieke kracht

Nederland kent meerdere Skaeve Huse-projecten en het verschijnsel komt van origine uit Denemarken. De Deense naam betekent ‘raar huis’. Uniek in Rotterdam is dat dit de enige plek is waar hulpverlening wordt geboden. “Wij gaan uit van een intrinsieke kracht die ieder persoon heeft om iets van zijn leven te maken. Dit gedrag wat wij als afwijkend zien, is aangeleerd. De persoon is ziek of gebruikt het als overlevingsstrategie in een voor ons onbekende wereld. Wij staan naast de persoon en vragen: ‘Wat is het wat jij graag zou willen?’”

Wachtlijst

Er was een wachtlijst, de doorstroom ging traag en daarom had gemeente Rotterdam behoefte aan extra woningen. Maar een tweede Skaeve Huse realiseren was niet haalbaar. “Er was geen perceel, het was te duur om op een tweede locatie ook 24 uur begeleiding te bieden en vergunningen regelen zou te lang duren.” Dus wat is er in zo’n situatie makkelijker dan Adapteo te bellen om snel vier modulaire woningen op het bestaande woonpark te plaatsen?

Vernieling

Zo gezegd, zo gedaan. De huizen hebben een woonkamer met keuken, een slaapkamer, een badkamer en een garderobe- of washok. De gebruikte materialen geven een mooie rustige uitstraling. Ze zijn extra sterk en goed bestand tegen vernieling, net als ruimtes in detentie en de forensische psychiatrie. “De woningen kunnen beter tegen een stootje. Maar alles is kapot te maken heb ik al gemerkt”, lacht Remco. De modulaire woningen zijn onderhoudsvrij door onder andere gebruik van facapanel buitenbeplating en kunststof kozijnen.

Zonnepanelen

Iedere woning is zelfvoorzienend door middel van een eigen CV-ketel, zonnepanelen en een meterkast. En helemaal modern: ze hebben geen gasketel meer, maar een warmtepomp. De samenwerking met Adapteo vond Remco prettig. “Er werd goed naar onze wensen geluisterd. En modulaire huisvesting is flexibel en makkelijk op maat te maken. Toen we onze beheerdersunit te klein vonden werd er gewoon een tweede module aan vast gebouwd. En toen we zeiden: ‘In deze muur moet een raam komen’, werd er zo een stuk uitgezaagd en een ruit in gezet.”

Eigen terrasje

En wat vinden de bewoners ervan? “In eerste instantie vinden ze het aan de kleine kant, omdat ze uit een grotere woning komen en veel spullen moeten wegdoen of opslaan. Maar uiteindelijk vinden ze het wel prima, goede woningen die van alle gemakken zijn voorzien. Vooral de twee grote openslaande deuren naar het eigen terrasje vinden ze erg prettig.”

Meer weten over onze aanpasbare gebouwen?

Wilt u een medewerker spreken of meer weten over onze aanpasbare gebouwen? We willen graag met u samenwerken om de juiste oplossing te vinden voor uw specifieke behoeften.